Brooklyn Blackout Cake

I wanted to write this post before but between cooking, preparing next month's recipes and doing a major spring cleaning I haven't had enough time to sit down and focus on my blog tasks.
Like every single year, after doing a spring cleaning, I come to the same conclusion: I do need a BIGGER closet!...or should I stop buying clothes for...erhm...at least two years?! My poor closet is like a blackhole that can store an unlimited (some might even say 'indecent') amount of clothes; and when you are a perfectionist and clean freak like me it's pretty difficult to keep it all in the same place and tidy with a limited storage space.
I should have rewarded myself with a slice of this impressive and absolutely rich chocolate cake! But I made it last week to celebrate my dad's birthday and it was gone in the blink of an eye, so no cake for me today!
I'd say this is THE cake for the chocaholics: it's 100% pure chocolate decadence, it's rich, super flavorful, tender, looks beautiful and doesn't need a complicated decoration method. To me, it is one of the most perfect chocolate cakes I've ever tasted in my entire life. No, I'm not exaggerating nor I'm saying this to convince you to try this recipe or buy the book from which it belongs. It's that good! Everybody wanted a second slice and I'm sure that you will love it too.
The cake is covered with tiny crumbs (from one of the layers) and also filled with a rich chocolate pudding that is to die for! The taste of the chocolate pudding reminds me of some toffee caramels I used to love as a kid.
As you can see I made a slightly different version of the original cake and instead of covering the entire cake with the crumbs I left the sides of the cake uncovered cause the pudding is so glossy and nice that I didn't want to hide it!
The recipe for this Brooklyn Blackout Cake is from Fran Costigan's book Vegan Chocolate; I've told you about this cookbook many times before and you will see that I've made quite a lot of her recipes on here too.
I'm not gonna write the whole recipe because you can find it at Fran Costigan's blog here: it's perfectly explained and includes any tips you might need to master this recipe. Someone, somewhere is already thinking "yeah, right...someone paid Cinnamon Girl to talk about this book and she just wants us to buy it"; nope, I have just decided not to republish the recipe cause, knowing that the author shared it on her blog before, it's simply pointless AND I respect the hard work that is behind every cookbook. So I thought it wasn't polite to publish one more recipe from the same book.
Now that things are all cleared up, look at my pictures and prepare yourself for a big chocolate craving! ;-)

Click here to get the full recipe!

¡Texto en español más abajo!


[Spanish]
Quería haber escrito esta entrada mucho antes pero entre unas cosas y otras no he tenido tiempo. He estado preparando nuevas recetas para el próximo mes y además no he parado de hacer limpieza general de primavera. Cada año que me pongo manos a la obra y que reorganizo todo mi armario llego a la misma conclusión: ¡necesito un armario MUCHO más grande! El pobre es como un agujero negro del espacio que traga y traga una cantidad interminable de ropa. Algunos me dirían que incluso es una cantidad 'indecente'...pero he de confesar a mi favor que cuido mucho mi ropa y que nunca compro caprichos que luego no me pongo. Tengo prendas de hace unos quince años más o menos que siguen intactas (¡y que milagrosamente todavía entro en ellas!). Volviendo al tema de ordenar los armarios: es difícil tenerlo todo perfectamente ordenado cuando no dispones de mucho espacio y es que encima yo soy una obsesa del orden y la limpieza.
La verdad es que después de tanto ordenar y ordenar bien me merezco una porción de este colosal pastel de chocolate tan delcioso. Pero lo hice la semana pasada para celebrar el cumpleaños de mi padre y desapareció en un abrir y cerrar de ojos.
Gustó mucho en casa y claro, todos quisieron que les reservara una segunda porción para el día después.
Esta receta es de un libro del cual ya os he hablado en varias ocasiones y si echáis un vistazo a mi blog veréis que muchas de mis mejores recetas de chocolate pertenecen a este estupendo libro. La autora es Fran Costigan, una chef vegana de Nueva York que, aparte de ser un encanto, es una auténtica maestra en el arte del chocolate y la repostería vegana.
Algunos pensarán que estoy intentado vender este libro o que alguien me ha pagado para hablar bien de él y su autora, y que por eso no he escrito la receta al completo aquí. Pero no, todo esto os lo explico porque simplemente es uno de mis libros de recetas favoritos y todas las que he probado hasta el momento salen perfectas. Además, la autora de esta receta la publicó en su blog en Enero de este mismo año por lo que sólo tenéis que clickar aquí para verla. Si algunos tenéis problemas para entender la receta o algunas palabras dejadme un comentario y os ayudaré encantada.


Ahora hablemos de esta tarta. Para mí se ha convertido en mi nueva tarta preferida, está en el top 5 de postres de chocolate; y es que esta Brooklyn Blackout Cake es LA tarta en excelencia para los chocolateros: 100% puro placer de chocolate, super tierna, rica, tan y tan sabrosa que se me hace la boca agua al recordarla. No, no estoy exagerando, ¡este pastel está de muerte! Encima no necesita una decoración laboriosa ni complicada para que se vea bonita.
La parte superior está cubierta de migas muy pequeñas (trituradas) que son parte de una de las capas del bizcocho. Entre capa y capa encontraremos un pudding de chocolate que es un auténtico vicio, su sabor me recuerda a los caramelos de toffee. Las paredes y la parte superior (aunque no se ve porque está cubierta con las migas) también llevan una cobertura de este pudding de chocolate.
¡Espero que os guste tanto como a mí!







Comments

  1. This looks so good I love the look of the crumb and the cake looks so moist. I bet your Dad was so pleased with his cake. I will definitely check out Frans book for the recipe. Thanks for sharing this. Rebecca x

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    1. It's so tender and moist! My dad loved way too much this cake, lol. :-p
      If you click the link right above the first picture you will see Fran Costigan's full recipe. Her book is so good.

      Happy weekend Rebecca!

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  2. M'encanta!!!!! :) I em miraré el llibre que sóc una addicta al tot el que es pugui fullejar! ;)
    Petons guapa

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  3. Looks so lovely Gemma! Craving chocolate in a big way!

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    1. Thank you so much Lucy! :-) I'm constantly craving for dark chocolate. Have a lovely weekend darling! xo

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